Babil Haritası

Paylaş

Babil-Haritasi-scaled Babil HaritasıBabil Haritası 12,2 cm’ye 8,2 cm boyutlarında kilden bir tablete MÖ 6. veya 7. yüzyılda çizilmiş, Geç Babilliler Dönemi’ndeki Babil şehri ve çevresini göstermektedir. Tablet, Ebu Habba’da(Irak) bulunmuş olup bugün British Müzesi’nde sergilenmektedir.

Günümüze ulaşmış en eski haritalardan biri olan Babil Haritası’nda Babil şehri ve çevresi Tuzlu/Acı Deniz adı verilen bir çemberin içinde gösterilmiştir. Babil şehriyle birlikte o dönemde adlandırılmış ve haritada gösterilen diğer yerler Urartu, Elam ve Asur gibi yakın bölgelerdir. Gösterilen alanın Tuzlu Deniz adında bir çember içinde gösterilmesi, karaların çevresinin denizlerle çevrili olduğunun düşünüldüğüne ulaştırabilir. Çemberin çevresinde ise haritaya 7 köşeli bir yıldız görünümü kazandıran üçgen biçimli çıkıntılar bulunmaktadır. Bu çıkıntılarda daha uzak yerler ve mitolojik yaratıklar betimlenmiştir.

babil-haritasi-300x265 Babil Haritası

Tablete, kuzeybatı yönü yukarıda kalacak biçimde çizilmiş olan haritada Babil çevresinin yer biçimleri de gösterilmiştir. Urartu ülkesinin kuzeyinde yüksek dağlar ve bu dağlardan kaynağını alıp güneydeki bataklıklara uzanan Fırat Irmağı ile tüm bölgeyi çevreleyen Tuzlu Deniz haritadaki en önemli yer biçimleridir.

Kaynakça

Google

Henry Davis

Nazmiye Özgüç ve Erol Tümertekin. Coğrafya; Geçmiş, Kavramlar, Coğrafyacılar. İstanbul: Çantay Kitabevi, 2010.

 

Berat Aydın

1992'de Bursa'da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp yüksek öğrenim için İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nü tercih ettim. Burada tanıştığımız arkadaşlarımızla Ekopangea'yı kurduk ve geliştirmeye çalışıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir