Edirne’de Ayçiçeği Verimi Düştü

Paylaş

Türkiye’nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne’de, kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçeği veriminde düşüş yaşandı.

Yaklaşık 1.300.000 dekarlık alanda ekimi yapılan ayçiçeği tarlalarında olumsuz iklim koşulları bitkinin gelişimini etkiledi. Yağışların yetersiz olması ve sıcaklık stresi nedeniyle ayçiçeğinde verim ortalamaların altında kaldı.

“Son 2 yıl özellikle ayçiçeğinde kötü geçti.”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine, kentte son 2 yıldır önemli bir kuraklık yaşandığını söyledi.

İlde, tarımı en çok yapılan ürünlerin başında gelen ayçiçeğinin kuraklıktan olumsuz etkilendiğini belirten Arabacı, “Buğday üretiminde genel olarak baktığımızda zarar etmedik. Ancak ayçiçeğinde 2024 ve 2025 yılları aynı geçti. Hiç biçilemeyen ayçiçeği tarlaları oldu.” dedi.

Arabacı, 2025 ayçiçeği üretim sezonunun geçen yıla benzer biçimde sıkıntılı geçtiğini söyledi.

Verimin ortalamanın altında kaldığını aktaran Arabacı, şunları dile getirdi:”Dekarda 20-30 kilogram ayçiçeği biçilen yerlerimiz var. Bazı bölgelerde 80-120 kilogram arasında değişen verim var. Alınan yağışa ve toprak yapısına göre farklılıklar yaşanabiliyor. Ancak Edirne ortalamasına baktığımızda dekarda 70-80 kilogramları pek geçemeyeceğiz gibi görünüyor.”

Arabacı, sürdürülebilir üretimin sağlanması için kötü geçen dönemlerde desteklerin artması gerektiğini de dile getirdi.

Kaynak

AA

Berat Aydın

1992'de Bursa'da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp yüksek öğrenim için İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nü tercih ettim. Burada tanıştığımız arkadaşlarımızla Ekopangea'yı kurduk ve geliştirmeye çalışıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir